Štrigolija

Štrigolija CSK

Štrigolija

sobota, 21. marec ob 20:00

Urška Bradaškja in Dario Marušić
ŠTRIGOLIJA
Dramedija

Nedolžen zmenek na slepo Mirando posrka v vrtinec spominov na mladost, ki jo je preživljala na vraževernem istrskem podeželju. Srečanje jo prisili, da se poda za skrivnostnim dogodkom, ki jo vseskozi preganja. Bitka, ki se začne ob enajstih zvečer v baru »Na krožeri«, jo vodi skozi magični svet istrske mitologije. Izgubljena v spovedi lastnih želja, strahov, strasti in ljubezni, prikliče Štrigo, Moro, Mraka in Orka, s katerimi se je primorana soočiti in ustvariti dialog. A le v odnosu s Kresnikom lahko Miranda v svojem srcu najde odrešitev.

Premiera: Petek, 13.12. ob 20h v Gledališču Koper
Predstava traja 1 uro

Zasedba:
Režija: Urška Bradaškja
Avtor in izvajalec glasbe: Dario Marušić
Oblikovalka giba: Rymma Misdaris Ruminska
Kostumografinja: Oxana Rosandič
Izdelovalca scenskih elementov: Sebastjan Morato in Oxana Rosandič
Svetovalka za jezik: Suzana Todorović
Oblikovalec zvoka in luči: Sebastjan Morato

Nastopajoči:
Igralka: Urška Bradaškja v vlogi Mirande
Plesalka: Rymma Misdaris Ruminska v vlogah Štrige, More in Kresnika

O ŠTRIGOLIJI IN ISTRSKI MITOLOGIJI
V kaj lahko preraste zmenek na slepo, ki se zgodi ob zelo posebni uri? Ob 23. uri, ko se na križiščih po istrskem izročilu bijejo dobra in zla mitološka bitja? Igralka Urška Bradaškja in glasbenik Dario Marušić sta odgovor zajela v predstavi Štrigolija, v kateri se istrska mitologija v kolektivnem nezavednem sreča s posameznikovim…“Bitka med dobrim in zlim se tudi v človeku dogaja na križišču, v našem srcu. Združitev in s tem alkimija se zgodi z objemom obojega, z ljubeznijo,” pravi Bradaškja…
O Istri in njenih običajih je bilo v zadnjih desetletjih veliko povedanega, napisanega, postala je všečna blagovna znamka, a pogledati globlje, tudi vase, pravi Bradaškja, pomeni dvigniti pokrov, pod katerim brbota nezavedno…
Največji izziv, poudarja Marušić, je predstavljal prav izbor bitij, mitov, simbolov nezavednega, ker jih v Istri vsak kraj tolmači malo drugače. “Ko sva gradila ženski lik, sva glede na njena stanja poiskala ustrezen mitološki koncept,” pravi Bradaškja.”
(Maja Pertič, Primorske novice, 11.12.2019)

MITOLOŠKA BITJA ISTRE:

ŠTRIGA (čarovnica) je negativno bitje. Rodi se z repom in se lahko spreminja tudi v živalske oblike črnih barv. Štrige škodijo ljudem tako, da nad njimi sprožajo uroke, jih zaštrigajo. Da je človek zaštrigan se lahko prepozna tudi po tem, da ko le-ta zaspi, mu iz ust odleti muha. Dokler mu muha ne uleti nazaj v usta, človeka ne smeš premikati, sicer človek umre. Najpogosteje so štrige in štrigoni tujci, odklonske, zelo lepe ali zelo grde osebe. Največji sovražniki štrig in štrigonov so kresniki in kresnice, ki tudi navadnega človeka ščitijo pred njihovimi zli vplivi.

ŠTROLIGA je pozitivno bitje – vračka ali vedeževalka, pogosto zeliščarica, h kateri se pride po lek proti bolezni ali nasvet. Razdira uroke, ki jih ustvarjajo štrige in je zato posrednica med dobrim in zlim. Najpogosteje zdravi z ogljem in vodo.

MORA je zlo bitje, ki se pojavlja v ženski obliki. Kdo je še ni spoznal »na svoji koži« v sanjah, ko ga je tlačila mora? Deluje tako, da se svoji žrtvi usede na prsi in jo s tem duši. Pred njenimi vplivi se lahko ubranimo z določenimi izštevankami in molitvicami.

ORKO kot mitološko bitje nima oblike in se najpogosteje v nočnih urah pojavlja kot nič kaj nevaren osel. Žrtvi se postavi pod noge in jo osedla na svoj hrbet, nakar začne rasti do velikih razsežnosti, čeprav ni videti njegove oblike. Žrtev premetava in jo lahko pusti na zvoniku, jo zaluča v grmovje ali odvrže v »deveto deželo«.

MRAK Na mraka stopinje ne stopi nikdar. Mrak je brezobličen pojav, ki je personifikacija teme, noči, mejnega časa med dnevom in večerom, ko se zmrači. V mejnih obdobjih so magične sile vedno bolj navzoče. Zelo nevarno je v gozdu stopiti na njegovo sled, saj se potem človek izgubi in se mu obrne svet. Ga je vzel mrak. Zaščita pred mrakom je lahko ta, da redno posuješ žerjavico pred prag hiše.

KRESNIK (tudi kresnica) je zaščitnik ljudi, zdravitelj in velik sovražnik štrig in štrigonov, zato se vsak dan na križiščih ob enajsti uri bori z njimi. Močan je za dvanajst štrig. Lahko se spremeni v žival bele barve (vol, pes). Rodi se v beli placenti. Babica ob porodu zakriči: »Rodil se je kresnik!« Če ga babica zataji, kresnik lahko postane pri sedmih letih. Takrat ga pridejo starejši kresniki iskat na dom in ga kličejo. Če jim starši otroka na njihove tri pozive trikrat odgovorijo, da ga ni doma, ga kresniki nikoli več ne bodo iskali in otrok ne bo postal kresnik.

 

blank

X
X
X
X
X
X