Espacio flamenco: A Cuerdas

Espacio flamenco: A Cuerdas

Espacio flamenco: A Cuerdas

sobota, 31. julij ob 20:00
 
Trio A Cuerdas je glasbeno-plesni projekt, ki flamenko združuje s tradicijo Balkanskega in Iberskega polotoka. Svojo melodičnost črpa iz strun Petre Onderufove, jazz violinistke slovaškega rodu. Melanholičen glas Marte Kolega flamenko predstavi s slovanskim melosom, močno prisotna ritmika in čustvena nota pa se zlijeta v plesu Mitje Obeda, ki glasbo dopolnjuje s svojo pripovednostjo in virtuoznostjo flamenko udarcev. Petrina naravna zmožnost jazz improvizacije nas odvede v hipnotično sozvočje v dialogu s plesalcem in glasom. Zvočno sliko v triu bogatijo še ostali instrumenti kot so cajon, kastanjete in looper.
 
Marta Kolega – glas, ploskanje
Petra Onderufova – violina, looping machine
Mitja Obed – ples, cajon, kastanjete, looper
Espacio flamenco: A Cuerdas 
 
Marta Kolega je umetnica, ki jo enako inspirira tradicija epskega pripovedništva kot poezija, ljudsko petje in sodobna vokalna improvizacija. Preučevala je različne tipe balkanskega petja. Leta 2018 in 2019 je v Sevilli in Granadi pridobivala znanje flamenko petja s pevko Alicio Acuña in pevcem Sergiom El Coloraom. Izbrana je bila za ekipo One Beat Balkan leta 2019 in 2020, istega leta komponira glasbo za lutkarsko predstavo “Tonko i muore”. Je ustanoviteljica in vodja umetniškega centra Uarti na otoku Ugljan, kjer organizira festivale, koncerte in umetniške rezidence z umetniki iz Evrope in ostalega sveta.
 
Petra Onderufová je slovaška violinistka, ki pri svojem igranju združuje različne glasbene stile, osvojene na svoji izobraževalni poti. Sposobnost improvizacije in kompozicije je izpopolnjevala na Konzervatoriju za jazz v Celovcu. Sedaj tam nadaljuje študij jazz kompozicije. Nastopa in ustvarja z Wild Strings Trio, Petra Onderufova Quartet, Trio A Cuerdas, v gledališču, plesnih predstavah in z različnimi priložnostnimi in avtorskimi projekti po celi Evropi.
 
Mitja Obed je flamenko plesalec, ki sodeluje z različnimi domačimi in tujimi umetniki. Med novejšimi projekti so Imagen (premiera Sevilla 2020), Vacio en multitud (Zagreb. 2020), Brave New World (Madrid 2019), A Cuerdas (Zagreb 2018), poleg tega pa je tudi avtor in plesalec predstav Box in uPoGiB ter soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih.
 
Produkcija: PKD CoraViento, PKD Predmestje
Soorganizator: Center slovanskih kultur France Prešeren
Projekt je delno financiran s strani Mestne občine Ljubljana
https://www.youtube.com/watch?v=j3EVREDFuao
X
X
X
X
X
X