Čas je za kulturo

Vroča kri je odtekla. Čas je za kulturo.

Verjetno ni prav nikomur potrebno razlagati, kje v Ljubljani je Kulturni dom Trnovo. Na Karunovi ulici 14 stoji tam že od leta 1919. Kavarna, večnamenska dvorana in veliko, vedno sončno dvorišče ravno prav skrito, pred mestnim vsakdanom, a še vedno v samem središču Ljubljane. Kulturni dom Trnovo, ki je bil v svoji kasnejši zgodovini, večini okoliških prebivalcev in tudi mnogo širše, znan (skrajšano) kot KUD. KUD France Prešeren in z njim nekoč tradicionalni festival Trnfest, ki se je na taistem sončnem dvorišču, vsako leto v mesecu avgustu, odvijal reci in piši dobrega četrt stoletja.

A kljub neizmerno bogatemu programu in neštetim kulturnikom, ki so se kalili na odrskih deskah tega prostora, so se nad KUDom, več let, zgrinjali temni oblaki. Ko ni bilo več poti nazaj je dokončno zagrmelo in KUD France Prešeren s svojimi takratnimi člani je moral prodati Kulturni dom Trnovo, da je lahko začel odplačevati vse svoje odprte dolgove, ki so se nabirali čez čas.

Kri je zavrela, v medijih se je začela zlivati gnojnica, sodni mlini so se začeli vrteti na obeh straneh. Igra je postala vse prej, kot kulturna. Tožbe so se vlagale tako s strani bivšega, kot s strani novega lastnika, Kulturni dom Trnovo pa si je še pred tem časom zaslužil nič manj kot 26 plomb na nepremičnini. Prostor, ki je bil namenjen kulturi je začel kazati vse drugo kot to. Ostalo pa je napeto ozračje in začelo se je znano predalčkanje.

A v življenju vedno posije sonce za dežjem, vroča kri odteče, stare zamenjajo novi in življenje teče dalje.

 

čas je za kulturoFoto: Marko Alpner

 

Danes lahko končno rečemo, da je prišel epilog te zgodbe in da sta se na koncu KUD France Prešeren in CSK France Prešeren vseeno uspela dogovoriti, ustaviti vse sodne postopke proti drug drugemu, in si ponuditi roko sprave. S tem ko sta se pogodila, sta se tudi zavezala, da se v imenu kulture oziroma kulturnega dialoga, za vedno zaprejo tudi vrata za vse zdrahe in že zgoraj omenjeno gnojnico.

Novi lastnik in s tem tudi novo ime je že od aprila lanskega leta, namesto KUD France Prešeren postalo CSK France Prešeren.
S časom se tudi strah počasi odmika. Kulturni dom Trnovo se je morda res ponovno preimenoval, a najpomembnejše je, da dejavnost ostaja ista. Kavarna se je med tem časom že prenovila, na bolj odločno prenovo že čaka tudi dvorana.

Za mnenje, kaj se danes dogaja v CSKju, KUDu oziroma Kulturnemu domu Trnovo, vprašajte trnovske sosede, obiskovalce tamkajšnjih prireditev ter nastopajoče. Ali še bolje – pridite pogledat sami.

Morda pa je končno sedaj napočil čas, da bo edino pravo ogledalo Kulturnega doma Trnovo, njegov program.

 

Dogodki v Ljubljani
Foto: Marko Alpner

Ta novica je objavljena v kategoriji Novice in je označena z , .
X
X
X