Koncert Merime Ključo in Jelene Milušić

ponedeljek, 29. junij ob 20:00

Nove razsežnosti igranja na harmoniko predstavila Merima Ključo, klasično izobražena koncertna harmonikarica in skladateljica svetovnega slovesa, ki poleg sodobne literature za harmoniko v svoj repertoar vključuje tudi elemente balkanske, sefardske in klezmerske tradicije. Merima Ključo zadnja leta živi in dela v Združenih državah Amerike, kamor je prišla zahvaljujoč izjemnemu talentu, ki ga je razvila najprej v sarajevski glasbeni šoli, pozneje pa na rotterdamskem konservatoriju in bremenski umetniški univerzi. Kot solistka nastopa na najbolj prestižnih koncertnih in festivalskih odrih v družbi tako eminentnih zasedb, kot so Scottish Chamber Orchestra, Holland Symphonia, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra in MusicFabrik, snema za BBC, piše pa tudi glasbo za gledališče in film, med drugim je opremila režijski prvenec Angeline Jolie V deželi krvi in medu. Pogosto se vrača v rodno Bosno in ustvarja s številnimi glasbeniki iz regije, kot so Matija Dedić in Miroslav Tadić.

Eno zadnjih tovrstnih sodelovanj je bilo tudi z Jeleno Milušić, izjemno mostarsko vokalistko redkega kontraaltovskega glasu, s katero sta novembra lani izdali ploščo s pomenljivim naslovom Lume. Album prinaša priredbe desetih ljubezenskih pesmi z različnih koncev sveta in cikel petih avtorskih skladb Merime Ključo, ki temeljijo na romunskih, hrvaških, kosovskih in sefardskih tradicionalnih napevih. Rezultat je močno izpovedna, a obenem subtilna glasbena govorica dveh izjemnih umetnic, ki se nam bosta predstavili v edinstvenem prostoru, ki podobno kot Lume simbolizira prostor svetlobe, ognja, iluzije, življenja, predvsem pa ljubezni.

Nakup digitalne e-vstopnice je popolnoma preprost in okolju prijazen. Vstopnico po nakupu prejmete po elektronski pošti. Ob prihodu na prizorišče pa zgolj pokažete QR kodo na telefonu. Vstopnice namreč ni treba natisniti, a če želite, jo lahko prinesete tudi v tiskani obliki. Odločitev je vaša.

10

Na zalogi

Ob vstopnici boste prejeli še 10 kulturnih pik.
Šifra: 200629 Kategorija: Oznaki: ,
X
X
X
X
X
X